Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
Onze producten
0

Vragen of inkooporder?
info@ddselectronics.nl

 1. Wat is 2G (GSM, GPRS)

  2G is de 2e generatie mobiele verbindingen voor mobiele telefoons, De voorloper van 2G was 1G wat beter bekend is als NMT netwerk (Nordic Mobile Telephony), 1G was nog een analoog netwerk en met de komst van 2G is overgeschakeld op digitaal dus kunnen we het 2G netwerk ook zien als de basis met het mobiele netwerk wat we nu kennen samen met zijn opvolgers 3G, 4G en 5G.

   

  2G oftewel GSM (Global System for Mobile communications) is in Nederland beschikbaar vanaf 1994. In dit jaar was er een netwerk en dat was van PTT Telecon (later KPN) naar mate de jaren volgen komen er andere netwerken die later ook weer verdwijnen over overgenomen worden.

  Sinds 2020 worden er ook 2G netwerken gesloten, T-Mobile stopt op 15-11-2020 met het 2G netwerk en zal dus enkel nog nieuwere technieken beschikbaar stellen, Vodafone en KPN hebben een ander plan en houden 2G langer in de lucht en zullen eerder 3G sluiten (Vodafone is hiermee begonnen in Januari 2020 en KPN per 2022)

   

  Met de start van GSM was er ook (beperkte) data mogelijk in de vorm van SMS of zelfs computer data zoals CSD (Circuit Switched Data), dit is echter een zeer trage verbinding met maximaal 9.6 kbit/s. Al snel bleek dit te traag voor vele toepassingen dus is er in 2001 een nieuwe ontwikkeling gekomen die GPRS (General Packet Radio Service) heet. Sommige mensen zien dit ook wel als het 2,5G netwerk.

  GPRS wordt al zeer lang toegepast in zeer diverse toepassingen en wordt zelfs anno 2020 nog steeds op vele plaatsen toegepast om data te ontsluiten uit het veld.

  De snelheden van GPRS zijn theoretisch maximaal 171.2 kbit/s echter 53.6 is de maximale snelheid die over het algemeen gehaald kan worden.

   

  Het grootste verschil tussen GSM en GPRS is dat bij GSM betaald wordt voor de tijd dat de verbinding actief is terwijl je bij GPRS enkel betaald voor de verzonden/ontvangen data. Bij GPRS wordt dus geprobeerd altijd online te zijn maar zo min mogelijk data te verzenden.

   

  GPRS heeft nog een opvolger in de vorm van EDGE (Enhanched Data Rates for GSM Evolution) maar dit is in Nederland nooit op grote schaal toegepast. EDGE werkt met hetzelfde netwerk maar werkt met een andere modulatietechniek waardoor hogere snelheden mogelijk zijn en wordt dan ook af en toe wel eens 2.75G genoemd.

   

   

 1. Wilt u meer weten?

  Heeft u vragen over onze levering en service? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch via +31 (0)88 0 337 337 of per mail via info@ddselectronics.nl.

  https://www.ddselectronics.nl/webshop/winkelmandje/
 • Snelle levering

  uit de voorraad leverbaar
 • Eigen productie

  importeur / distributeur
 • Maatwerk

  antennes, kabels en koffers
 • Advies

  altijd vrijblijvend
 • Vertrouwd

  actief sinds 1997

Prijswijzigingen, tekst-, zet- en prijsfouten voorbehouden.

©2023 DDS Electronics Europe BV | Ontwikkeld door SatDesign

DDS Electronics Europe B.V. is een onderdeel van de MCS Group