Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
Onze producten
0

Vragen of inkooporder?
info@ddselectronics.nl

1. Coaxkabel kiezen

Er zijn vele soorten en type coaxkabels met diverse diameters maar ook impedanties. Hoe weet u nu welk type coax kabel voor uw toepassing het beste geschikt is? Dat gaan we hieronder proberen toe te lichten.

Vermogen door een kabel

Bij coaxkabels is het net als bij andere kabels de dikte van de kern die het maximale vermogen bepaald.

U kunt dit simpel visualiseren met het voorbeeld van een emmer water.
    Als u een emmer water door een rietje gaat gieten dan zal dit langer duren dan als u dezelfde emmer water door een regenpijp heen giet. De hoeveelheid (het vermogen) water die door het dunne rietje kan gaan is minder dan de hoeveelheid water door de regenpijp.
    Voor een kabel betekend dit dus hoe dikker de kabel hoe meer vermogen er er doorheen kan.

Verliezen in een kabel

Hoe dikker een kabel hoe minder verlies er ook in een kabel zal optreden.

Ook hier kunnen we een simpel voorbeeld voor maken:

Als er 1.000 auto's van A naar B moeten en die gebeurt over een zandpad zal dit veel weerstand opleveren tussen de auto's, de auto's hebben moeite om de afstand af te leggen. Hebben we echter een 5 baans snelweg dan zullen de auto's zonder al te veel weerstand allemaal verplaatsen.
    Voor een kabel betekend dit dus een dikkere kabel zorgt voor minder weerstand en dus minder verlies.

Frequentie invloed op de verliezen

Om verder te gaan met bovenstaand voorbeeld kunnen we ook uitleggen dat frequenties invloed hebben op de weerstand (en dus verlies) Als we een tweebaansweg hebben waar iedere 5seconden een auto overheen gaat zal dit zonder problemen gebeuren, sturen we nu echter 100 auto's (een hogere frequenties van nieuwe auto's) in deze 5 seconden de weg op dan gaat dit gegarandeerd files opleveren en dus verlies opleveren.

Voor een kabel betekend dit dus hoe hoger de frequenties hoe hoger de weerstand, dit kan opgelost worden door een dikkere kabel (meer rijbanen).

Welke kabel voor 2/3/4G en 2.4GHz

Met bovenstaande kennis (uiteraard zijn er nog vele andere afhankelijkheden) is er een basis om een keuze te maken voor een kabel. Wij hebben dankzij onze jarenlange ervaringen en metingen een redelijk zicht op welke kabel voor welke toepassing het beste geschikt is en dat zullen wij hieronder voor u uiteen zetten.

Voor gebruik bij 2/3/4G (7002700MHz) of 2.4GHz (WiFi/Zigbee/bluetooth)  adviseren wij onderstaande lengtes bij de kabels.

• RG174 (+/-3mm dik) 0~3mtr. Ideaal voor korte (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • RG58 (+/-5mm dik) 1~7mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • CELF200 (+/-5mm dik dubbel afgeschermd) 2~10mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • CELF300 (+/-7mm dik dubbel afgeschermd) 5~15mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • CELF400 (+/-10mm dik dubbel afgeschermd) 10~25mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • Ecoflex15+ (+/-15mm dik dubbel afgeschermd) 20~50mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.

Langere lengtes met bovenstaande kabels zijn ook mogelijk maar dan dient u wel rekening te houden met de verliezen, wij adviseren u hier graag in door uw toepassing met u door te nemen.

Welke kabel voor 868/869MHz (LoRa/RTK)

Voor gebruik bij LoRa, RTK en andere systemen op de 868/869MHz adviseren wij onderstaande lengtes bij de kabels.

• RG174 (+/-3mm dik) 0~3mtr. Ideaal voor korte (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • RG58 (+/-5mm dik) 1~8mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • CELF200 (+/-5mm dik dubbel afgeschermd) 4~15mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • CELF300 (+/-7mm dik dubbel afgeschermd) 9~20mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • CELF400 (+/-10mm dik dubbel afgeschermd) 15~40mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • Ecoflex15+ (+/-15mm dik dubbel afgeschermd) 30~60mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.

Langere lengtes met bovenstaande kabels zijn ook mogelijk maar dan dient u wel rekening te houden met de verliezen, wij adviseren u hier graag in door uw toepassing met u door te nemen.

Welke kabel voor < 450MHz

Voor gebruik bij lage frequenties < 450MHz adviseren wij onderstaande lengtes bij de kabels.

• RG174 (+/-3mm dik) 0~5mtr. Ideaal voor korte (verloop)kabels of direct aan antennes. (let op dat het vermogen niet te hoog is!)
    • RG58 (+/-5mm dik) 1~15mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • CELF200 (+/-5mm dik dubbel afgeschermd) 10~25mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • CELF300 (+/-7mm dik dubbel afgeschermd) 20~40mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • CELF400 (+/-10mm dik dubbel afgeschermd) 30~75mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.
    • Ecoflex15+ (+/-15mm dik dubbel afgeschermd) 50~100mtr. Ideaal voor (verloop)kabels of direct aan antennes.

Langere lengtes met bovenstaande kabels zijn ook mogelijk maar dan dient u wel rekening te houden met de verliezen, wij adviseren u hier graag in door uw toepassing met u door te nemen.

Verliezen van coax
    Verliezen coax in een tabel
    Welke kabel voor welke lengte en frequenttie
  1. Wilt u meer weten?

Heeft u vragen over onze levering en service? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch via +31 (0)88 0 337 337 of per mail via info@ddselectronics.nl.

https://www.ddselectronics.nl/webshop/winkelmandje/
  • Snelle levering

uit de voorraad leverbaar
  • Eigen productie

importeur / distributeur
  • Maatwerk

antennes, kabels en koffers
  • Advies

altijd vrijblijvend
  • Vertrouwd

actief sinds 1997

Prijswijzigingen, tekst-, zet- en prijsfouten voorbehouden.

©2023 DDS Electronics Europe BV | Ontwikkeld door SatDesign

DDS Electronics Europe B.V. is een onderdeel van de MCS Group